Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Uneltele potrivite

Un programator e pe atât de bun pe cât sunt uneltele sale. Nu am nici cea mai mică idee dacă afirmația asta e adevărată, însă știu că omul a folosit unelte de, cand? Aproape dintotdeaună. Leii nu folosesc așa ceva și unde sunt? Undeva lângă sau în ceva deșert, stând la 50 de grade cu stomacul gol câte o săptămână la rând pe când unii dintre noi bombardează Libia cu niște controllere de Playstation 3.

Bine, leii aleagă repede și au gheare și colți. Și antilopele stau adunate mai multe și când apare unul, fiecare fuge în altă direcție. Și dacă leul nu își stabilește ținta concret și fuge după una, apoi după alta, o să rămână ca în expresia cu iepurii.

Dar cine poate zice că e greșit să fugi după mai multe ținte? E o lume dinamică unde in fiecare secundă trebuie să evaluezi unde ești și care e cea mai bună direcție înspre care să mergi. Însă dacă lucrurile nu se schimbă prea des, e ok să alergi după mai multe gazele.

Revenind la unelte și programare, evident că e important să îți cunoști uneltele. Uneltele sunt calculatoarele, sistemele de operare, aplicațiile, mediile de dezvoltare, limbajele de programare, sursele de informare, așa, ca să trecem în revistă câteva. Este indicat (obligatoriu) să știi ce se întâmplă în jurul tău. Ca programator. Însă același lucru l-aș putea afirma despre orice altă profesie.

În programare mereu există câte o astfel de unealtă care să facă lucrurile mai ușoare. Sunt programe cu ajutorul cărora se poate face proiectarea unei aplicații, se pot scrie clasele și metodele lor cu toate detaliile necesare pentru a fi implementate. Marea majoritate a mediilor de programare simplifică scrierea de cod oferind sugestii la fiecare apăsare de tastă, fie că e vorba de cuvinte rezervate, variabile sau metode. Există o mulțime de aplicații de comunicare și, poate cel mai important, există Internet-ul care e de asemenea o unealtă.

La fel un program poate să se folosească de altele ceea ce în anumitii situații poate reduce timpul dezvoltării lui și chiar poate fi mai performant decât dacă ar fi scris totul de la zero.

Orice programator (din nou, nu consider că această atitudine se poate rezuma doar la o profesie) trebuie să stea cu ochii și urechile deschise pentru orice îi poate simplifica munca.


>

C
a
p
i
t
o
l
u
l

u
r
m
ă
t
o
r

>

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.