Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Componentele unui document HTML


<

C
a
p
i
t
o
l
u
l

a
n
t
e
r
i
o
r

<

După cum ziceam, un document HTML are rolul de a prezenta un text. Un document HTML valid poate fi orice paragraf, de exemplu:

Ana, o tânără de 26 de ani, are o carte de aproximativ 1 200 de pagini cu titlul „Introducere în fizica cuantică”, ediția a doua.

Deși nu este decât o propoziție obișnuită (care ridică o serie de întrebări, cum ar fi: Ce culoare are părul Anei?), nu putem spune că nu ar fi un document HTML. Altfel spus, dacă salvăm un fișier cu extensia .html pe calculator și-l deschidem cu Google Chrome, vom vedea afișat exact acest text. Nici o eroare. Însă putem face mult mai multe cu acestă propoziție. Există un set de cuvinte cheie care ne ajută să modificăm/structurăm conținutul unui document HTML.

Acestea sunt denumite, pe engleză, tag-uri. Sau, pe română, etichete ori marcaje. (Că tot vorbim de limbaj de marcare)

Structura unei etichete HTML

Pentru a se deosebi de restul textului, un marcaj este inconjurat de paranteze ascuțite între care se adaugă un cuvânt rezevat, de exemplu: <strong> sau <em>.

Marcajele au un element de început și unul de sfârșit, iar tot conținutul dintre aceste două etichete va aparține acelei structuri. De exemplu, să „colorăm” puțin textul de mai sus:

<strong>Ana</strong>, o tânără de 26 de ani, <em>are</em> o carte de aproximativ 1 200 de pagini cu titlul „Introducere în fizica cuantică”, ediția a doua.

Dacă salvăm acest text într-un fișier .html și-l deschidem cu Chrome, ceva va fi schimbat. Textul va apărea ca:

Ana, o tânără de 26 de ani, are o carte de aproximativ 1 200 de pagini cu titlul „Introducere în fizica cuantică”, ediția a doua.

Etichetele noastre nu vor fi afișate, însă efectul lor va fi vizibil. Cuvântul din interiorul etichetei <strong></strong> va fi îngroșat, iar textul din <em></em> va fi inclinat.

Acestea sunt tag-urile din HTML, cuvinte înconjurate de paranteze ascuțite (<>), care deseori vin în pereche. Deși toate etichetele HTML trebuie să aibă un element de final, există unele care nu au nevoie de conținut în cadrul lor. În acest caz se găsește tag-ul <hr> (semnifică o linie orizontală). El nu va fi niciodată scris ca <hr></hr>, ci pur și simplu <hr/>.

 


>

C
a
p
i
t
o
l
u
l

u
r
m
ă
t
o
r

>

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.