Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Cum putem determina dacă un număr este prim (C++)


<

C
a
p
i
t
o
l
u
l

a
n
t
e
r
i
o
r

<

1. Algoritm

Una dintre metodele simple prin care putem afla dacă un număr este prim sau nu este să încercăm să-l împărțim la toare numerele între 2 și jumătatea sa. Altfel spus, să încercăm să-i găsim divizorii. Și nu neapărat pe toți. De îndată ce un număr se împarte fără rest la un număr din acest interval deja știm că numărul dat nu este prim.

2. Exectuare

Cum putem determina dacă un număr este prim în C++

3. Discuție

În primul rând această problemă ne oferă șansa să lucrăm cu funcții în C++. Și cum totul este o funcție în acest limbaj de programare, nu este nici o noutate pentru noi.

Funcția estePrim ia ca parametru un număr întreg. Îl împarte la fiecare număr între 2 și jumătatea sa, căutând restul. Dacă restul este 0 înseamnă că i-am găsit un divizor și nu mai poate fi numit număr prim.

Partea frumoasă în funcțiile C++ este că se poate ieși din ele la orice pas. Chiar dacă suntem în mijlocul unei bucle. De îndată ce restul este 0 (unde operația modulo -de aflare a restului- este dată de semnul „%”) deja știm că funcția întoarce valoarea fals. Sau 0, cum fals este codificat în C++. Restul pașilor din buclă nu mai sunt executați, deci câștigăm și la capitolul performanță.

Dacă bucla este în totalitate parcursă și nu am părăsit funcția, atunci cu siguranță numărul este prim. Și cum orice valoarea diferită de 0 înseamnă adevărat, întoarcem valoarea 1.


>

C
a
p
i
t
o
l
u
l

u
r
m
ă
t
o
r

>

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.