Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Media aritmetică a unui vector (C++)


<

C
a
p
i
t
o
l
u
l

a
n
t
e
r
i
o
r

<

1. Algoritm

Pentru a calcula media aritmetică tot ce trebuie să facem este să calculăm suma tuturor elementelor și apoi această sumă să o împărțim la număr total de elemente.

2. Executare

Determinarea mediei aritmetice a unui vector în C++

3. Discuție

Avem nevoie de un vector, de o variabilă pentru lungimea dorită a acestui vector și de o variabilă pentru media obținută.

De asemenea o variabilă de ciclare ne va fi de folos.

În C++ pentru a citi și tipări vom avea nevoie de biblioteca iostream care va conține definițiile pentru instrucțiunile cin și cout.

În ceea ce privește structura repetitivă for ea are o formă ce pare la prima vedere ciudată. Ea este formată din 3 părți toate separate cu punct și virgulă.

  • Prima este o atribuire și are semnificația de inițializare a variabile de ciclare. Aici putem să atribuim, în funcție de caz, variabilei de ciclare valoarea 0, sau 1, sau orice ne trebuie pentru buna funcționare a programului nostru
  • A doua parte este condiția de continuare. Este un fel de valoare finală inversată. În loc să spunem care este ultima valoare pe care variabila de ciclare să o ia, îi spunem, de fapt, care sunt valorile valide pe care aceasta le poate lua.
  • Ultima parte este pasul. Respectiv cum să fie modificată variabila de ciclare după fiecare parcurgere. În marea majoritate a cazurilor această variabilă va lua valoarea consecutivă. Putem scrie k = k + 1, dar fiindcă limbajul C++ ne oferă scurtături scriem k++ care are aceeași semnificație.

O structură for poate să meargă și în sens invers, definind-o în felul următor:

for( k = n - 1; k >= 0; k--)

Pe de altă parte șirurile în C++ încep să fie numerotate de la 0, în loc de 1. Așa că un vector cu 3 valori va avea indecșii: vector[0], vector[1] și vector[2]. 3 rămâne lungimea/mărimea sa, doar că nu va exista niciodată un element vector[3] sau vector[n].


>

C
a
p
i
t
o
l
u
l

u
r
m
ă
t
o
r

>

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.