Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Descriere


<

C
a
p
i
t
o
l
u
l

a
n
t
e
r
i
o
r

<

Fereastra Borland Pascal

 

Mediul de dezvoltare Turbo Pascal face parte dintr-o generație veche de astfel de unelte fiind lansat pe vremea când Windows era doar o referire la „Închide fereastra, mă trage curentul” folosește o interfață în tendință cu acele vremuri.

Meniul principal cuprinde toate opțiunile și uneltele ce pot fi folosite. Nu s-a schimbat prea mult de atunci. Și acum avem FILE, EDIT, etc.

Chiar sub meniul e bara de identificare a ferestrei deschise. Are un buton, greu de accesat, de închidere, în partea stângă, titlul ce stă pompos în mijloc, un număr ce identifică numărul ferestrei în dreapta ca apoi să fie un buton ce simulează comportamentul de maximize/restore al ferestrei.

În partea de jos avem un mic indicator ce prezintă locul cursorului, ăla din text, nu unde se află mouse-ul. Formula de prezentare este coloană:rând.

Sub fereastra de editare a textului se află opțiunile rapide. Ajutorul setat pe tasta consacrată, F1, iar pe poziția a doua, un lucru de care îmi e dor, avem butonul de salvare. Acum de obicei pentru a salva ceva avem combinația CONTROL+S. Mie îmi plăcea mai mult F2.

Cu F3 vom putea deschide un nou fișier. ALT+F9 face compilarea codului, astfel putem observa eventualele greșeli de sintaxă (nu de logică) existente. F9 doar construiește executabilul, nu îl și execută așa că rezultatul său e similar cu ALT+F9.

ALT+F10 deschide meniul contextual sau, altfel spus, meniul ăla care se deschide cu click dreapta de mouse.

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.