Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Cum putem crea funcții noi în C++


<

C
a
p
i
t
o
l
u
l

a
n
t
e
r
i
o
r

<

Declarare

Declarații de funcții

C++ nu are decât funcții, procedurile sunt declarate ca și funcții doar că tipul lor va fi nul, adică void.

Cuvântul magic al funcțiilor C++, inclusiv, după cum am văzut, și în programul principal, este return. Acesta are rolul de întoarcere a unei valori. Să luăm un exemplu:

Conceptul de return în C++

În cazul acesta ce se află după return nu va fi executat vreodată. Ne întoarcem din funcția sum înainte de a tipări ceva pe ecran. Un exemplu excelent este funcția care determină dacă un număr este prim sau nu:

Algoritmul pentru determinarea unui numar prim

Algoritmul caută să vadă dacă numărul dat se împarte fără rest la toate numerele de la 2 la jumătatea sa, inclusiv.

Nu are rost să verificăm dacă se împarte cu 1, toate numerele se împart la 1. Și nu are rost să căutăm prin numerele mai mari decât jumătatea sa căci cu siguranță nu sa va împărți la ele.

Așa că luăm toate numerele între 2 și jumătatea sa și dacă numărul nostru se împarte la vreunul, astfel împărțirea având restul 0, atunci știm că nu este un număr prim. Dacă trecem prin toate numerele și nu se împarte la niciunul, atunci este clar că avem un număr prim.

Partea frumoasă este că dacă găsim un divizor al numărului nu mai trebuie să continuăm căutarea pentru celelalte valori rămase. Și folosind return putem să ieșim din funcție imediat, astfel salvând timp de execuție care altfel ar fi fost pierdut.

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.