Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Resurse adiționale


<

C
a
p
i
t
o
l
u
l

a
n
t
e
r
i
o
r

<

De la proiecte medii mergând înspre cele mai complexe, codul sursă este împărțit și răsîmpărțit în subcomponente astfel că parcurgerea lui să fie mai ușoară pentru cei care îl dezvoltă.

Și când există un singur programator la o aplicație este folosită împărțirea ei în sub-componente, fiecare în fișierul său propriu. Nu ajută pe nimeni să ai un singur fișier lung în care să fie definit totul. La modul cum programarea este gândită (modularizată), deseori se lucrează/testează o componentă a ei și e mult mai eficient să ai două ferestre de cod sursă deschise decât să glisezi de la o linie la altă pentru a urmări ce se întâmplă la execuția programului.

Așadar proiectele se împart în subcomponente care fiecare poate să fie caracterizată de o anumită mulțime de fișiere. Definirea unor funcții comune se poate face într-un singur fișier care va fi inclus în fișierul principal. Definirea de date poate fi făcută într-un fișier separat astfel ca toate declarațiile de variabile/tipuri de date să fie găsite într-un singur loc.

De asemenea programele mari pot genera jurnale în care sunt înregistrate apeluri efectuate de utilizator și rezultatele operațiilor astfel încât să existe posibilitatea, chiar și minimă, de urmărire a pașilor efectuați de acesta. În cazul în care aplicația se oprește din execuție sau se blochează, se pot urmări pașii efectuați pentru a reproduce și identifica bucata de cod responsabilă.

De aici reiese un alt punct de interes: programul va trebui să poată scrie și citi fișiere de pe discul local sau, mai eficient, de a lucru cu baze de date.

Rareori un program e de sine stătător. El va avea nevoie să păstreze o parte din informațiile pe care le gestionează și asta se poate realiza doar pe ceva care păstrează informația de-a lungul timpului (hardisk-uri, flash-drive-uri, unități optice, baze de date la distanță). Deci un limbaj de programare trebuie să ne ofere metode de lucru cu fișiere sau baze de date.


>

C
a
p
i
t
o
l
u
l

u
r
m
ă
t
o
r

>

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.