Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Cum definim intervale ca domenii pentru variabile in Pascal


<

C
a
p
i
t
o
l
u
l

a
n
t
e
r
i
o
r

<

În Pascal putem declara variabile care să aibă un interval mai mic decât tipurile de date predefinite. Aceasta se realizeaza în felul următor:

Definire de variabile pe intervale

După cum vedem, pentru a declara o variabilă cu valori într-un interval, trebuie doar să notăm valoarea minimă și valoarea maximă iar între ele să punem „..”.

Acuma să vedem limitările:

  • valorile acestea sunt doar numere întregi. Nu putem defini intervale reale cum ar fi cele de la 0.1 la 0.9 de exemplu.
  • valorile acestea pot fi în intervalul maxim -2 147 483 648 și 2 147 483 647.

Genul acesta de abordare ajută la organizarea mai bună a valorilor cu care lucram, dar numai în cazul modificărilor directe din codul sursă. Adică: putem atribui variabilei sh valoarea 11 din cod, direct, însă la compilarea codului vom primi o eroare cum că această valoarea este înafara intervalului. Și e adevărat.

Însă dacă citim de la tastatură o valoarea pentru sh și punem, spre exemplu, tot 11, valoarea va fi 11 și programul își va continua execuția ca și cum nimic neobișnuit nu s-ar fi întâmplat. Așa că respectarea intervalelor cade tot în sarcina noastră. Și consider că e un lucru bun.

Singurul avantaj e că alocarea se face în funcție de mărimea intervalului, în cazul variabilei noastre sh se alocă spațiu cât pentru o variabilă shortint și dacă vrem să ne jucăm cu sh o să observăm că ea poate primi valori de la -128 la 127.

În concluzie această facilitate e doar un gizmo fără vreun folos major. Orice program se poate scrie folosind tipurile de date standard.


>

C
a
p
i
t
o
l
u
l

u
r
m
ă
t
o
r

>

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.