Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Curs despre limbajul de programare Pascal

Limbajul de programare Pascal a fost denumit după un om care dacă ar afla s-ar răsuci în mormânt. Blaise Pascal a fost un francez, dar din fericire a fost un mic geniu așa că îl scuzăm. E renumit pentru descoperirile sale din domeniu hidrodinamicii și, ca un exemplu, pentru inventarea presei hidraulice. Și a siringii. Nu este el primul care s-a gândit la așa ceva, dar a fost printre primii. Și a primei mașini de calcul.

La ce nu s-a gândit au fost limbajele de programare. Și se mai și spune că limbajul acesta a fost numit în cinstea lui. Hmpf!

Indiferent ce face Pascal acuma, limbajul de programare a cărui nume îl poartă e folosit ca exemplu pentru cei care încep să învețe să programeze. E un fel de poartă spre această lume. Este foarte apropiat de limbajul natural al omului și, poate de aceea are unele bizarerii că nimeni nu-l mai folosește.

Note speciale

  1. Comentarii - În limbajul de programare Pascal comentariile sunt incluse între { și }. De exemplu, textul {Acesta este un comentariu} va fi ignorat de compilator.
  2. Marcatorii unui bloc de instrucțiuni - Aceștia sunt BEGIN și END.
  3. Despărțirea instrucțiunilor - Fiecare instrucțiune este despărțită de următoarea prin semnul ; (punct și virgulă). Locurile unde nu se folosește sunt: după cuvântul rezervat BEGIN, la instrucțiunea înainte de ramura ELSE, în cazul ultimul END care marchează sfârșitul programului principal.

>

C
a
p
i
t
o
l
u
l

u
r
m
ă
t
o
r

>

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.