Se poate trece la capitolul următor cu tasta ► și se poate reveni la un capitol precedent cu tasta ◄

Atributele marcajelor HTML


<

C
a
p
i
t
o
l
u
l

a
n
t
e
r
i
o
r

<

Documentele HTML sunt formate din textul propriu-zis și o listă de marcaje. Însă asta nu e totul. HTML oferă posibilitatea de a particulariza marcajele cu o serie de „modificatori” numite atribute. Adică dacă vrem să introducem o imagine după un paragraf nu e ca și cum putem să scriem o imagine în cuvinte și apoi să le punem în interiorul unei etichete pentru imagine.

Pentru aceasta ne folosim de atribute.

Atribute comune

În primul rând să vedem o listă scurtă (incompletă) de atribute comune, atribute pe care le putem da aproape tuturor etichetelor HTML:

  • id - definește un identificator pentru eticheta unde este definit;
  • title - definește un titlu care etichetă să-l aibă;
  • style - definește o serie de reguli prin care putem modifica modul în care se afișează conținutul etichetei;
  • class - exact ca mai sus, doar că în acest caz regulile sunt scrise în altă parte și sunt organizate într-o clasă. Aici vom folosi doar numele clasei.

De exemplu am vorbit despre tag-ul <strong></strong>. Să-i dăm un titlu și un idenficator:

<strong id="cuvânt" title="Subiectul principal al propoziției">Ana</strong> are un examen de cosmologie unde trebuie să vorbească despre Raza Schwarzschild.

Ana pare o persoană interesantă, deși cu destul de multe probleme. Oare ce culoare îi place?

Salvând acest text într-un fișier .html și deschizându-l cu un browser vom vedea că doar cuvântul Ana este îngroșat și nimic mai mult. Însă dacă ducem cursorul peste cuvântul îngroșat vom vedea că va apărea textul scris la atributul title. Cu alte cuvinte, aplicația a interpretat și înțeles ce i-am transmis și ne-a afișat textul nostru augmentat.

Pentru a finaliza, atributele se adaugă în interiorul etichetei și sunt de forma: nume_atribut="valoare atribut" (mereu valoarea se pune între ghilimele duble, iar numele atributului este mereu scris cu litere mici). Există mai multe atribute comune decât am enumerat aici, iar, pe de altă parte, există o mulțime de atribute specifice pentru anumite marcaje. Însă vom vorbi despre ele la momentul oportun.


>

C
a
p
i
t
o
l
u
l

u
r
m
ă
t
o
r

>

Ți-a fost de ajutor ce am scris aici?
Hei, mersi de răspuns.