Purificarea aerului si un review despre Westwood KF-P23A

În primul rând să vedem despre ce vorbim:

1. Ce este purificarea aerului?

Simplu spus este procesul prin care aerul este trecut printr-un filtru, supt de un ventilator mai mare. Filtrul reține cât poate din jeg ca apoi să iasă un aer cât de cât curat, pe partea cealaltă.

2. Unde se folosește așa ceva?

Acolo unde nu e nevoie de praf. Cum ar fi în sălile de operații sau în unele laboratoare. Harddisk-urile nu funcționează dacă au și un singurl fir de praf în ele. Și se mai folosește și acasă. Desigur, folosind porcărioarele astea de aparate aflate în comerț la suprapreț. Care nu se compara cu ce este (sau ar trebui să fie) în spitale.

3. De ce ar trebui să-mi pese de așa ceva?

Uită-te pe mașinile de pe stradă. Sunt pline de jeg. Ăla e jegul care se vede. Este mult mai mult jeg care nu se vede și care zburdă fericit prin aer. Uneori ajunge pe jos, dar mai trece o mașină și iar se ridică.

4. Și de ce, mă rog, ar trebui să-mi pese?

Adevărul e că mi-am petrecut o bună parte din viață alergând prin praf. Asta era în copilărie. Și o altă bună parte din viață cu nasul curgându-mi dimineața. Era un lucru normal. Și e normal. Nasurile noastre au evoluat să facă față jegului de pe vremurile când nu existau mașini și asfalt iar praf era peste tot.

Comparație filtre purificare

Filtrul din stânga e nou, cel din dreapta e folosit. Jeg de jeg.

Purificatoarele de aer sunt un moft. Fără doar și poate. Sunt scumpe și sunt dispensabile. Hai să vedem o imagine:

 

 

 

 

 Și acuma despre Westwood KF-P23A:

E unul din aparatele mai ieftine de pe piață și la care încă găsești filtre. Pentru că fiecare astfel de aparat are un filtru care trebuie înlocuit la vreo 6 luni la ce jeg e în România. Eu sunt mojic și le schimb la un an.

Prezentare și funcții

Poze cu el sunt pe tot internet-ul. Pur și simplu aerul este tras de un ventilator prin filtrul care reține praful și apoi scuipat afară din aparat.

Are patru butoane pe panou și o telecomandă tot cu patru butoane. I se pot seta 3 viteze diferite (pe care le numesc: gălăgios, mai gălăgios, foarte gălăgios). O funcție de generare ioni negativi (atâta s-a vorbit despre ei că nici nu mă gândesc să zic ceva) și un buton prin care se poate seta în cât timp să se închidă automat.

Filtre

Are un filtru dintr-o singură bucată care cuprinde:

 • o sită de plastic cu rolul de a reține grosul prafului
 • un filtru HEPA care reține ce trece de sită
 • carbon activ pus în niște faguri
 • o bucată de hârtie albă cam jegoasă care nu știu ce rol are

Filtrul arată cam așa:

Filtru de Westwood KF-P23A

Așa arată un filtru de Westwood KF-P23A tăiat/desfăcut.

Filtru de Westwood KF-P23A

Filtru de Westwood KF-P23A

În partea stângă e filtrul tăiat. În partea dreaptă este filtrul întreg.

Hârtia HEPA arată ca un acordeon (așa supfrața e mai mare într-un spațiu mic).

După ea este un fel de burete negru și pe urmă se văd bucățile de carbon activ.

 

Eficiență

Când pun un filtru nou, la putere maximă, suflă aerul destul de puternic. Peste 2 metri deasupra lui și tot îl simți.

Aerul nu pot să spun că e mai diferit. Când filtrul e nou miroase a un fel camera aspirată, însă asta poate fi doar mirosul de plastic nou. Dimineața în schimb, după ce mă trezesc, și nasul începe să-și facă treabă, imediat îl pornesc și mă simt mai bine. Nu mai îmi curge.

Praful e în continuare la el acasă. Din păcate aparatele astea nu au suficientă putere să tragă tot aerul din încăpere. Așa că nu am scăpat de ștergerea prafului și aspirat. Însă ce este în vecinătatea lui este capturat.

Filtrele se murdăresc destul de serios, după cum se vede și în imagini. Și se vede după câteva luni că nu mai trage așa mult aer, semn că filtrul HEPA devine îmbâcsit. Iar eu în mare parte de praful care nu se vede mi-e mai multă teamă.

Concluzii

După cum ziceam, genul ăsta de dispozitive sunt un moft. Țara noastră e plină de praf și calitatea aerului diferă mult. Se zice că avem aer curat, însă mă îndoiesc că e așa în mijlocul unui oraș. Problema e că astfel de aparate sunt costisitoare, au nevoie de filtre noi din când în când și reprezintă un cost care nu justifică o cutie de șervețele de 2 lei în care să-ți sufli nasul dimineața.

Un astfel de aparat ar trebui să meargă non-stop. Dacă aerul e curat nu se întâmplă nimic dacă e din nou și din nou filtrat. Plus că filtrul de carbon activ reține dioxidul de carbon.

Problema e că-i gălăgios. Nu pot sta în aceeași încăpere cu el mergând chiar și pe viteza cea mai mică. Are un șuierat care devine enervant după câteva minute. Și pe viteza cea mai mică nu bate prea departe.

Actualizare (iulie 2014)

Cu ceva timp în urmă l-am stricat și nu a mai mers câteva săptămâni. La început nu am avut nici o problemă însă după vreo săptămână, într-o dimineață, m-a omorât nasul. Am zis că e ceva special și am ignorat problema.

După două săptămâni în care în fiecare dimineață îmi curgea nasul și strănutam foarte mult, mi-am băgat șurubelnița în el și l-am reparat.

Observ că nu trebuie să-l țin pornit tot timpul, e suficient să-l las la putere mare cât sunt plecat de acasă. De atunci în nici o dimineață nu mi-a mai curs nasul. Nici o dată.

În contextul ăsta recomand un astfel de aparat oricui și-l permite. Chiar dacă mi se pare prost construit, și unul de ăsta de la Westwood e mult mai bun decât nimic.

5 thoughts on “Purificarea aerului si un review despre Westwood KF-P23A

 1. Johnner M

  Salutare !
  Ma bucur sa mai vad oameni interesati de calitatea aerului din casa lor inseamna ca sunt constienti de amenintarea ce o reprezinta aerul murdar din romanica.
  Si acum starea de fapt, mestere spui ca suiera nea purificatorul si asta e rau.

  Eu sunt putin bolnav cu optimizarea de ventilatoare si tot ce atrage asta asupra ei.

  Te duci la pr4ktiker si iei cel mai fin jmirghel pe care il au. Desfaci aparatul si iei la jmirghel toate palele incercand sa iei surplusul de plastic rezultat din injectia de plastic in matrita.
  Acest surplus “agata aerul” si genereaza acel suierat asa ca trebuie scapat de el rapid.

  Acum trebuie sa te uiti ce urmeaza pe tubulatura mai departe de ventilator si sa te uiti dupa alte mici bavuri din plastic care ar putea genera acest zgomot. Le indepartezi si pe acestea daca este cazul.

  Daca te pricepi ar fi cazul sa desfaci si ventilatorul si sa ungi lagarele pt ca marea majoritate nu au rulmenti. Iti reomand o unsoare de la omv este facuta de ei si este pt rulmenti. Are o vascozitate mare astfel incat nu pleaca de pe ax prin centrifugare si deasemenea are un punct de topire mult dupa ce a luat foc ventilatorul.

  Deasemenea tot acest filtru trebuie sa stea pe tampoane de pasla gasesti asa ceva la cei cu mobila sau in magazin de bricolaj.

  Mult spor si sper sa te ajute putinul de informatie.

  Reply
 2. Raluca

  Buna ziua. Am si eu unul pe care, dupa cativa ani de la achizitie, abia acum l-am pus la lucru… doar ca nu gasesc filtru de schimb. Puteti sa-mi spuneti de unde pot cumpara filtrul? Multumesc.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *