Încălzirea pe curent electric vs. încălzirea pe gaz

Am strâns niște date despre consumul de gaz pentru încălzire. Și am să le împart cu voi.

încălzirea pe gaz

Datele contorului pentru încălzirea pusă la 21 de grade, pentru un apartament de vreo 60 metri pătrați:

–   9/12 la 17:00 : 4471.06
– 10/12 la 17:00 : 4476.24
– 11/12 la 17:00 : 4483.00
– 12/12 la 17:00 : 4489.81
– 13/12 la 17:00 : 4494.95
– 14/12 la 17:00 : 4500.52
– 15/12 la 17:00 :
– 16/12 la 17:00 : 4511.55

Deci avem 4511.55 – 4471.06 = 40,49 metri cubi consumați în 7 zile. Așadar media este de 5,78 metri cubi pe zi.

Asta înseamnă 246,5 lei pe lună. Plus curentul 70 de lei fără încălzire.

Încălzirea pe curent

Aici am estimat vreo 340 de lei pe lună (650 kilowați la 0.53 lei kilowatt-ul). Numai că aici întră și cei 70 de lei cât consumă restul echipamentelor mele în mod obișnuit. Așa că numai încălzirea îmi iese la 270 lei pe lună.

Valorile sunt apropiate.

Iar gazul doar pentru apa caldă este până în 50 de lei.

Discuție despre gaz

1. Încălzirea pe gaz e ok. Problema e că se face pe toată casa. E mult mai greu să tot închid și să deschid robinetele caloriferelor în fiecare zi.

2. Când sunt 21 de grade, în camera mai mare e frig. Ceea ce mă obligă să o mai încălzesc un pic. Și nu țin neapărat să stau în tricou. Doar că îmi e frig și dacă tot plătesc gazul aș prefera să nu stau învelit în plapumă când sunt la calculator ca și la 17 grade.

Numai că asta ar înseamna să am un consum și mai mare de gaz.

3. În baie e frig. Nu 20 de grade. Mai puțin. Frig. Caloriferul meu din baie nu e bun sau baia e prea mare pentru mărimea lui. Deci și aici mai trebuie să folosesc aeroterma.

Așa că tot mai trebuie să plătesc în plus. Fie pentru gaz, fie pentru curent.

Discuție despre curent

1. Încălzirea electrică e punctuală. E frig în baie, pornesc aeroterma, în 5 minute e cald. Idem în dormitor. Încălzesc doar locul unde stau.

2. E nevoie de un aparat de aer condiționat. E ok convectorul electric în dormitor pe perioada nopții, însă eu stau acolo doar o treime din zi. În restul timpului mă folosesc de aerul condiționat care consuma mult mai puțin.

3. Când pun aerul condiționat la 22 de grade, face 24. Nu știu de ce. Însă e mai cald decât cu încălzirea pe gaz.

Lucruri generale

1. Umiditatea

Indiferent de metoda de încălzire, aerul trebuie să aibă ceva umiditate. Iarna, fiindcă e frig, apa din aer se transformă în stare solidă și umiditatea scade foarte mult.

Ca temperatura să „reziste” mai mult în casă e nevoie, așadar, de ceva umidificator. Sau de un apartament cu umiditate ridicată cum am văzut că sunt unele. Nu e un feature, sunt doar prost aerisite.

2. Termostatele aparatelor de încălzire electrice

Mai toate caloriferele, aerotermele sau convectoarele electrice au un termostat. Trebuie folosit.

De obicei puterea maximă e de 2 kilowați pentru așa un echipament de încălzire. Adică acel aparat consumă doi kilowați într-o oră. Ori 24 de ore într-o zi egal cu 48 de kilowați. 25 de lei pe zi, 763 de lei pe lună. E enorm.

Și eu am o aerotermă, un convector plus aerul condiționat. Dacă le-aș folosi pe toate non-stop aș plăti vreo 2 000 de lei pe lună.

Doar că setez termostatul la un nivel cât să fie bine pentru mine. Nici frig, nici foarte cald. Și nu le folosesc când nu am nevoie.

3. Calitatea construcției

Depinde și de bloc. De casă. Câți pereți sunt cu ieșire afară. Depinde de vecini. Dacă și ei încălzesc apartamentul.

În acest loc consider că am o pierdere de căldură în limite. Răcirea de la 21 de grade până la 18 a durat 10 – 11 ore. Deci cam 0,3 grade pe oră. Aproximativ 3 ore să cadă temperatura cu 1 grad, și din câte am auzit valoarea normală e de 2 ore și jumătate per grad.

Cam astea sunt datele mele.

Idei? Sugestii? Întrebări?

28 thoughts on “Încălzirea pe curent electric vs. încălzirea pe gaz

 1. Alex

  Interesanta postarea. Am si eu aceasta dilemma – care e cea mai eficienta modalitate de a incalzi locuinta si datele de mai sus mi-au intarit ideea auzita mai demult ca randamentul cel mai bun il au aparatele de aer conditionat. Ma bate gandul sa ma mut la curte si acolo exista o centrala veche, cu gaz si bineinteles retea de curent electric. As fi interesat sa stiu in ce masura o investitie in izolatie termica pe exterior ar folosi la scaderea facturii lunare pentru incalzire. Multumesc pentru sfaturi.

  Reply
  1. admin Post author

   Încălzirea cu aer condiționat e în regula, singurele probleme e că nu poți încălzi sau răci o casă întreagă cu un singur aparat. Și noaptea face un pic de zgomot cum suflă aerul.

   Cât despre eficiența unei izolații termice, hmm.. Mă gândesc la un test. Cât durează ca temperatura unei încăperi să scadă cu un grad? Un prieten mi-a spus că temperatura ar trebui să scadă cu 1 grad la 2h30m. Asta ar însemna o izolație ok. La mine am calculat, după cum am scris, că scade cu un grad la 3 ore. Dar a ieșit așa și fiindcă a fost peste zi – cred eu.

   Reply
   1. Florin

    Ceva nu este in regula in calcule!
    Consum gaz 30 zile=173 mc (la un echivalent caloric de cca 11 KWh/mc, inseamna 1900 KWh). De unde estimarea de doar 650 KWh pentru electric?
    Eu as face calculul mult mai simplu, as compara preturile pentru 1 KWh gaz/electric, acestea ar fi (rotunjit): 0,14/0,5 lei (adica electric de cca 3,5 ori mai mare!).
    Sigur ca daca mai luam in calcul si randamentul unitatii de incalzire gaz/electric se pot inregistra niste diferente in favoarea unui anumit mod de incalzire, dar in acest moment gazul e inca mult mai ieftin!
    Florin

    Reply
    1. admin Post author

     “De unde estimarea de doar 650 KWh pentru electric?”

     Zat iz izzy, mah friend, centrala merge tot timpul, alimentand caloriferele din toată casa.

     Încălzirea electrică merge câteva minute pe oră (până în 30 minute / oră), câteva ore pe zi per încăpere.

     Corolar: dacă ar fi ușor să închid / deschid caloriferele per cameră, ar merita pe gaz.

     Reply
     1. admin Post author

      E o idee bună. Acum din experiența mea în Sighișoara unde la pensiune erau exact aceste termostate/repartitoare/what’s their name, tot trebuie să le schimbi de pe 0 pe 3 și invers. Chit că e mai ușor decât să rotești un robinet de nu știu câte ori.

      Ar trebui să-mi instalez un termostat wireless plus acestea. Ar fi un test bun și probabil mă voi upgrade-a iarna următoare.

     2. levy

      Eu sun inginer de 25 ani si ma ocup numai de calcule de gen, asa ca: Nu exista asa ceva ca la electric merge numai 30 minute iar la gaz merge toata ziua! Si gazul merge numai 30 minute daca atata este cerera. Iar daca cererea este mare si electricul merge toata ziua. Asculta-l pe Florin ca are dreptate, comparatie se poate face exclusiv comparand puterile calorifice. Acuma e mai simplu ca si gazul si curentul electric sunt in kWh. Iar raportul actual flutueaza intre 3-3,5 [?] ori e mai scump electricul fata de gaz. Nicidecum apropiat.

     3. Ghita Stefan

      Dar de pus timer la centrala ce are ? Adica sa fie off când nu e nimeni acasa si on când e lumea acasa ?

    2. Ovidiu

     Gazul incalzeste apa care merge prin calorifere si incalzeste aerul. Asadar:
     consum de gaz * putere calorica * randament = caldura in aerul din incaperi.
     Aerul conditionat este o pompa de caldura, eficienta lui este supraunitara: in conditii optime, consumul de curent e cam 1/3 din caldura produsa. Dar odata cu scaderea temperaturii exterioare, pe la -10, -20 de grade si eficienta lui scade spre 1. Oricum, pana pe la -5, -10 grade afara (limita depinde si de aparat, evident), este mult mai eficienta folosirea aerului conditionat decat a unei aeroterme de exemplu (in cazul caloriferelor electrice si aerotermelor consumul electric e egal cu caldura eliberata aerului – randamentul este destul de aproape de 1).

     Reply
  2. Adrian

   Eu am încălzire electrica la apartamentul de bloc, încălzirea o fac cu panouri cu infraroșii de tip dualthermt, care emit căldură si prin convecție si prin radiație, iar când se încălzește rămâne doar radiația, totul fiind controlat de microcontroller de pe panou. O soluție foarte buna, zic eu.

   Reply
   1. Iftime

    Buna ziua,

    Spuneti-mi va rog: cate panouri aveti si cat a costat toata instalatia, cat va costa curentul pe luna de iarna, ce produse folositi, ce putere instalata aveti si cat de sanatos e sistemul?

    Mihai

    Reply
 2. Ioana

  Foarte interesant articolul ! De luat in considerare !
  M-am mutat de cateva luni intr-un apartament cu 2 camere si mi-a venit gazul 600 lei pe decembrie in conditiile in care ajungeam acasa in jurul orei 15, pana atunci fiind oprite caloriferele si am mai fost si plecata o saptamana . Ce sa zic ? :)) Foarte rentabil :))

  Reply
 3. viorel paduraru

  Imi plac subiectele dv. si de aceea am vrut sa intru un pic in discutie. Am o verisoara in America. Locuieste la casa departe de oras, nu are retea electrica, nu are gaze si nici padure prin apropiere, dar in casa e cald si bine. Functioneaza cu panouri solare, are o putere instalata de 4 kw pe ora si cam 10 ore de lumina pe zi. Asta ar insemna cam 40 kw in 24 de ore. Ca sa rezolve caldura si pe timp de noapte are un iaz mai la vale de casa cu o diferenta de nivel de vreo 15m si langa casa un rezervor mare in care incap cam 150mc.

  Ziua ca sa nu piarda energia incarca cu o pompa rezervorul de linga casa iar noaptea porneste microcentrala care produce curent pina dimineata prin caderea de apa. Si o propunere la ce am mai vazut eu: se gasesc kit-uri de instalatii de panouri solare cu celule, se monteaza acel kit care are o putere de 1kw pe ora, invertorul produce curent alternativ la 220v/50hz. Cuplam invertorul la una din prizele casei la reteaua electrica si astfel avem curent gratuit.

  Cind consumam mai mult de un kw luam curent si din retea, cind consumam mai putin pompam curent in retea si contorul se invirte invers deci ne scade din numarul de kw consumati. Daca vreti sa continuam discutiile adresa mea este viorelupaduraru@yahoo.com sau vio.paduraru@yahoo.com.

  Reply
  1. admin Post author

   Si eu as vrea sa locuiesc departe de oras. Dar sa am Internet de peste 100 mbps.

   In Romania daca ai genera curent electric si ai da retelei, probabil ti-ar schimba contorul ca e defect si ai primi si ceva amenda.

   Reply
   1. pavel burlacu

    Findca am gasit discutii interesante pe acest forum indraznesc si eu cu o intrebare:
    Am nevoie sa incalzesc cu aer cald o sala de biserica cu 640mc aer (dimensiunile 8x10x8)
    Ce solutie ar exista pt a incalzi repede si convenabil? Am auzit ceva de convectoare cu gaz autonome, dar nu le gasesc pe undeva. Multumesc!

    Reply
 4. Florin

  Aceasta problema am avut si eu, gaz sau electric. Detin o camera de 68 mp la casa in care in fiecare iarna am incercat cam toate variantele posibile, camera nu are o izolatie foarte buna.

  1. Am inceput si Convectoare electrice fiind mai ieftine la achizitie 4X2400W cu rezultat max 19 grade in camera.

  2. Am incercat convector pe gaz 2X5kw cu rezultat bunicel 22-23 grade dar nevavand racordare la gaz mergeam cu GPL aproximativ 12 butelii pe luna, 70 lei x12 =840 lei GPL, pentru mine era aceeptabil dar ma enerva schimbul de butelii.

  De anul trecut am inlocuit cu aer conditionat cu inverter, o marca nr 1 in lume, un aer conditionat de 28000 btu care merge pana la -25 grade afara, cu un consum maxim de 2,8kw de curent. Afara cand este -10 grade in interior este 26 grade cu aerul pornit non stop. Pornit mereu genereaza un cost la curent de 200-240 lei pe luna, sunt foarte multumit de aerul conditionat. Avantajul cel mai mare este ca incalzeste incredibil de repede incaperea fata de alte surse de caldura.

  Problema cea mai mare este pretul aparatului de aer conditionat.. Parerea mea e ca aerul conditionat este mai ecomonic mod electric fata de toate incalzitoarele electrice.

  Reply
  1. Andi

   Domnule Florin,
   Va rog foarte mult sa-mi comunicati marca si tipul de aer conditionat pe care il folositi.
   Am si eu aceiasi problema, cu incalzirea unei locuinte si nu am posibilitatea de conectare la gaz.

   Multumesc
   Andi

   Reply
 5. Pingback: Cât costă un kilowatt (kw) energie electrică 2014 | City Rant

  1. Claudiu

   1800 Watti = 1.8 KWati. Daca o folosesti la jumatate, inseamna 0.9KW. Adica 0.9Kilowati*ora pe ora. Adica vreo 0.5 RON pe ora (kilowatt-ul*ora e vreo 0.56 RON parca)

   Reply
 6. Adrian florea

  interesant articolul si solutiile exprimate de cititori. Eu trebuie sa gasesc o solutie electrica pentru cateva luni pana ce va sosi gazul. Casa este izolata cu polistiren de 10 mm.

  In prezent folosesc un calorifer electric pe ulei care face fata bine unei camere de 12 mp, insa nu este sufucient pentru un apartament de 55 mp in conditiile in care nu este asigurata apa calda.

  Reply
 7. Codrut

  Vad ca exista pareri experimentate si de aceea apelez la un sfat de specialist pentru a ma indruma ce solutie sa aplic pentru a trece de pe incalzirea in sistem de termoficare pe un sistem electric si/sau gaz cu incalzire in pardoseala si apa calda menajera pt un apartament de 68mp. Multumesc.

  Reply
 8. Mihai S.

  Salutare,

  Am citit toate comentariile in mare parte si am observat ca fiecare dintre voi vin cu diverse variante.

  Pe mine m-ar interesa sa trec pe electric complet. Daca ne uitam un pic in viitor tot aici se va ajunge.

  Insa, in acest moment as vrea o comparatie clara in ceea ce priveste consumul unei centrale pe gaz comparand una pe curent electric, pentru un apatament cu 2 camere si un apartament cu 3 camere.

  Pe viitor, daca este rentabil, as vrea sa vorbesc cu vecinii mei (in mare parte pensionari) sa instalam un sistem pe acoperisul blocului cu energie regenarabila (in folosul tuturora, consider eu).

  Astept parerea voastra sincera si personala.

  Multumesc,
  Mihai

  Reply
 9. Relu

  În iarna aceasta, după ce sistemul de termoficare din oraș a clacat, am optat pentru pentru curentul electric.
  Astfel, la un apartament de două camere, cca. 55 mp, bloc comunist, termoizolatie și termopane, pentru nevoile a patru persoane, din noiembrie până acum la sfârșitul lui martie, consumul total de curent a fost între 500 – 600 kW/ lună.
  Defalcat, situația e cam următoarea:
  – diverși consumatori, exceptând apa caldă și căldura, cca. 4 – 5 kW/ zi x 30 zile = 150 kW.
  – apă caldă: boiler 100 l + boiler 15 l + mașina de spălat vase, cca. 2 – 3 kw/ zi x 30 zile, rotunjim la 100 kw.

  150 kW + 100 kW = 250 kW (consum diverse + spălat).

  Rezultă 600 kW – 250 kW = 350 kw încălzire (temperatură medie 20 – 22°C).

  Preț energie electrică, 0,5 lei/ kW

  Încălzirea am făcut-o cu două calorifere cu ulei, folosind doar prima treaptă. Consumul, între 0,35 kW și 0,7 kW/ oră.
  Per total, consumul zilnic a variat între 15 – 17 kW/ zi, când temeperatura pe timp de noapte a fost în jur de 0°C. În nopțile cu temperaturi sub -5°C, consumul tindea către 20 kW/ zi, iar când au fost gerurile de la sfârșitul lui februarie-începutul lui martie, consumul total a atins și 25 kW/ zi.
  Consumul de gaz, pentru gătit, nu a depășit 10 mc/ lună.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *