Despre UMF Cluj [Universitatea de Medicină și Farmacie] Iuliu Hațieganu

De ceva vreme încoace (ani) am de-a face cu facultatea asta. Și începe să devină deranjant.

În primul rând studenților de la UMF li se cere să vină la cursuri. Obligatoriu. Numai că nu vin și profesorii întotdeauna. Am înțeles că ei fac pe doctorii și activitatea de predat vine ca secundară. Așa că uneori (deși după mine e deseori) trimit pe alții sau sunt cu capul în altă parte. La pacienți. Ce bine!

Apoi zău dacă îmi aduc aminte când orarul a fost respectat. Adică ai ore de la 8 dimineața până la 14. Dar de multe, multe ori programul se termină mai repede. Că îi lasă acasă. Dar trebuie să fie la 8 în Dumnezeu știe ce spital de prin Cluj în loc să-i ia de la 10 dimineața să nu mai fugă prin aglomerație și mocirlă de la o clădire la alta.

Pe acolo deseori se cam stă. Că „să vorbiți cu pacienții” aka „n-am timp să vă predau”. Sau chef.

În ceea ce privește materia, ea vine pe Dropbox. Acolo de obicei sunt aruncate o grămadă de fișiere .pdf sau .jpg (scanări ale altor hârtii) pe care le studiezi acasă. Adică, mă repet, rareori se face ceva pe la facultate. Nu știu, pentru mine e foarte ciudat. La facultatea mea fiecare curs era făcut/ținut. Ni se preda câte un capitol unde mergeam cu caiete și coli A4, iar la examen învățam din notițele făcute. La UMF se merge cu halatul alb de-acasă și cu șoșonii de spital și nu prea am văzut să se folosească caiete. Îi bine, nu zic, că ai cursurile pe dropbox, dar ar fi fain să le ai de la începutul anului, nu să apară după o săptămână sau o lună sau…

Ah, și partea cea mai faină e că uneori subiectele de la examen sunt altele. Uneori nu le primești deloc și deci te duci ca găinușa la abator, alteori vin pe dropbox cu n (unde n < 24) ore înainte de examenul final. Nu de mult am văzut că subiectele alea „pe bune” au venit pe la ora 20, noaptea dinaintea examenului.

Apoi cum se corectează? Cum se poate. Ultima poveste e că nu știu ce profesor/asistent/persoană de pe acolo a corectat greșit. Și cică a recunoscut că răspunsul pe care îl considera corect e, de fapt, greșit, dar nu a recorectat toate lucrările că e prea multă bătaie de cap. Așa că dacă nu te pui să te cerți, whatever.

Ce să mai zic? Dacă nu te interesează notele și îți place, poți da la UMF Cluj și să o duci ok. Dacă vrei să obții ceva (cunoștințe, experiență, note bune) o să constați că înveți despre pui și te întreabă despre astronomie. Și nu de puține ori am auzit lucruri pe care nu le consider încurajatoare despre studenții de acolo. Adică unii copii se duc acolo fiindcă vor să învețe și să devină doctori. Chirurgi. Lucruri cu responsabilitate mare. Și constată că profesorii le predau doar așa să treacă timpul sau îi verifică superficial. Și copilul învață, dar dacă profului/asistentului nu-i place de fața ta sau e plictisit sau cine mai știe ce, îți dă o notă sub nivelul tău. Și chestia e că pentru unii nota aia contează. Contează dacă e 9 sau 10 pentru alte examinări și concursuri. Uneori îți dă notă și peste nivelul tău și apoi să vezi.

Probabil că pentru a face față la facultatea de medicină și famacie Iuliu Hațieganu trebuie să fii deja doctor. Sau student străin. Asta fiindcă am înțeles că pentru străini e tare fain. Dau ăia 10 000 de euro pe an și au de toate. Și cursuri și examene ușoare și note bune.

Nu știu care e faza, adică ce au ei, de la UMF, de câștigat. Eu unul nu m-aș duce la vreun doctor prea tânăr în următorii zeci de ani.

P.S. Și unii profesori merg la nu știu ce congrese în loc să dea examenele, în sesiune, cu studenții lor. Trimit pe cineva și să se ducă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *